Elefánt a Porcelánboltban
Mikor, ha nem most?

MIKOR, HA NEM MOST?

  • Caelan Rhys
  • 2020.06.27 12:33
  • 2665

A második dolog, amit meg kell tenned, hogy író lehess, hogy folyamatosan írsz. Ne hallgass az emberekre, akik megmondják Neked, hogy csupán néhány író jut el a művei kiadásáig, és Te nem leszel köztük! Ne hallgass a barátodra, aki azt mondja, hogy jobb vagy, mint Tolkien, ezért nem kell tanulnod! Írj, higgy benne, hogy egyedülálló történeteid vannak, és meséld el őket!

Túl sok emberrel találkozom, akik ‘egy nap’ írók lesznek:

  • ha befejezték a gimit,
  • ha lediplomáztak,
  • az esküvő után,
  • amikor a gyerekek nagyobbak lesznek,
  • ha nyugdíjba mennek…

Ez csapda. Soha nem lesz több szabadidőd, mint most van. Ezért akár 12 éves vagy, akár 70, ma kell leülnöd és íróvá válnod, ha ezt akarod csinálni. Jegyzetelhetsz, míg a kölykök hintáznak, vagy írhatsz a kocsiban a kávészünetben. Ez rendben van. Azt hiszem, mindannyian jártunk ebben a cipőben, csináltuk ezt. Hiszen minden az írással kezdődik.

Robin Hobb

Ha esetleg nem értesz angolul, a képen látható füzetre karcolt felirat:

Dolgok, amiket el akartam mondani, de sose tettem.

Nos, ha Neked is van egy ilyen füzeted, akkor érdemes elővenned, hiszen így nem kell félned, hogy kifogysz az írnivalókból. Márpedig ha ez igaz, akkor máris egy lépéssel közelebb vagy az íróvá váláshoz, mint a legtöbben, akik csak álmodoznak róla.

Őket csupán az írói létről alkotott romantikus fantazmagória vonzza, de nincs valódi belülről jövő késztetésük, szavaik, amik alig várják, hogy a korlátok eltűnésével szabadon szülessenek újjá az olvasók elméjében.

Mennyi időd van naponta?

Tíz perced? Öt? Netán csak 3? Mi akadályoz abban, hogy azt írással töltsd?

Gondold végig!

Minden történet véges hosszúságú, azaz adott számú szóból áll. Ha egy nap leírsz 7 szót, 10-et vagy 100-at, akkor annyival közelebb kerülsz a kész történethez, amit aztán kiadhatsz, kirakhatsz a netre vagy bárhova máshova, hogy az olvasóid elérhessék.

Azt mondod, ez kevés?

Nos, James Joyce például híres volt arról, hogy jobb napjain akár 6 szót is képes volt papírra vetni. Dorothy Parker egyszer úgy nyilatkozott, hogy “nem vagyok képes leírni öt szót, de hetet azonnal megváltoztatok”. Szóval ha ők vitték valamire, akkor Te is jogosan lépsz az írói pályára.

Persze csak ha minden nap írsz.


Író vagy, netán írni szeretnél? Ide kattints további útmutatásért!

Motivációra vágysz? Akkor kattints!